دانشگاه علامه طباطبایی
دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی
پایاننامه کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی
بررسی سبکشناختی شعر نشاط اصفهانی
استاد راهنما
دکتر غلامرضا مستعلی پارسا
استاد مشاور
دکتر محمدحسن حسنزاده نیری
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی شود
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
چکیده
پس از انحطاط شعر در اواخر سبک هندی و پیچیدگیها و دیریابی اشعار آن دوره، گروهی از دوستداران شعر و ادب پارسی به فکر بازآفریدن شکوه و عظمت از دست رفته این زبان افتادند و تنها راه ممکن را جستجو و تتبّع در آثار پیشینیان و سرودن شعر به سبک و شیوه آنها دانستند. آنها با تشکیل انجمنهای ادبی وتبیین این موضوع، راه را برای شاعران بعد از خود هموار کرده و به فخامت و سادگی زبان کمک بزرگی کردند.
از جمله مؤسسّین این انجمنها که در تشکیل سبک بازگشت یا رستاخیز ادبی سهم عمدهای داشت میرزا عبدالوهّاب نشاط اصفهانی شاعر و نویسنده عهد قاجار بود که با تأسیس انجمن ادبی نشاط در شهر اصفهان و با آگاهی بیشتر به اسلوبهای گوناگون شعری و با تسلط به زبان و اصول و فنون آن توانست سنتهای ادبی شاعران همعصر خود را پرمایه و برای تحولات ادبی بعد آماده کند. نشاط در غزل به شعرای سبک عراقی گرایش خاصی داشت چنانکه میتوان سخن او را از نظر روانی و دلنشینی هنری و درونمایههای اجتماعی، اخلاقی و عرفانی، همچنین کاربرد آرایههای مختلف بدیعی و بیانی به سخن حافظ، شاعر سبک عراقی نزدیک دانست. دراشعار نشاط کلمات، اصطلاحات و کاربردهایی از دستور زبان کهن را میتوان دید که بیانگر اقتباس او از سبک خراسانی است. گاهی نشانههایی مبنی بر پیروی از سبک هندی را هم میتوان در اشعار نشاط یافت که نیازمند تحقیق و پژوهش بیشتر در این زمینه است.
شایان ذکر است که مقام نشاط در غزل سبک بازگشت و در قیاس با شاعران هم عصرش غیر قابل انکار است و درکاربرد سبکهای گوناگون سخن، از آنها کار آزمودهتر است
مقدمه
سبک درلغت تازی به معنی گداختن و ریختن زر و نقره است و سبیکه که پاره ی نقره گداخته را گویند، ولی ادبای قرن اخیر سبک را مجازاً به معنی ” طرز خاصی از نظم و نثر ” استعمال کرده اند و تقریبأ آن را در برابر استیلstyle”” اروپائیان نهاده اند (شمیسا، 1375: 147).
دهخدا سبک را این گونه تعریف می کند:
” سبک شناسی دانشی است که در آن از ویژگیهای ادبی و سبکی یک نوشته یا دوره گفتگو میشود یا دانشی که از مجموع جریان سبکهای مختلف یک زبان بحث میکند ” (دهخدا، 1385: 1644).
عبدالحسین زرینکوب درباره سبک چنین نظری دارد:
“سبک که عبارت است از شیوه خاص در نزد هرگوینده تعبیر صادقانهای است از طرز فکر و مزاج طبع او. اگر طبع شاعر تند و سرکش باشد، سبک بیانش غالباً سریع و کوتاه میشود و اگر طبعی داشته باشد خیال پرور و رویایی سبک او آکنده میشود از استعارات و مجازات دور و دراز… از طبع بلند سبک عالی بر میآید و از طبع حقیر سبک ضعیف “(زرین کوب، 1372: 175)
برای دانلود پایان نامه اینجا کلیک کنید
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 139
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0